marți, 18 august 2009

Romania mea

duminică, 16 august 2009

Michael Shermer - De ce cred oamenii in bazaconii



Sincer, am cumparat cartea atrasa de titlul provocator. Nu stiam nimic despre autor sau despre sceptici ca miscare. Cartea reprezinta o selectie de articole publicate in revista Skeptic de Michael Shermer, profesor la Occidental College si fondator al Societatii Scepticilor. De-a lungul intregii carti am avut un sentiment de discomfort caruia i-am identificat abia spre finalul lecturii cauzele:

1. Titlul cartii nu are foarte multe in comun cu subiectul/subiectele tratate. Autorul nu ne spune de ce cred oamenii in bazaconii decat abia in ultimul capitol, in rest vorbindu-ne despreCursiv lucruri in care oamenii cred, de la OZN-uri si extrateresti pana la creationism si negarea Holocaustului.

2. Asezarea Creationismului alaturi de negarea Holocaustului ca moduri gresite de a privi lucrurile. Shermer ne spune ca am primit mostenire doua tipuri de erori de gandire - tipul 1 de erori: a crede ceva fals (OZN-uri, spiritism) si tipul 2 de eroari: a respinge un adevar (Creationismul care neaga teoria evolutiei speciei pe de o parte si si negarea Holocaustului pe de alta parte). Asezarea unei monstruozitati de genul negarii Holocaustului alaturi de Creationism nu cred ca este intamplatoare si o consider pe undeva manipulativa.

3. Cred ca stiinta joaca un rol extrem de important in evolutia noastra, dar am avut senzatia ca Shermer are tendinta de a-l detrona pe Dumnezeu si a pune in locul acestuia Stiinta. In unele momente, ca cititor neavizat ar fi trebuit sa-l cred pe autor pe cuvant cand au fost aduse in discutie experimente stiintifice, teoria haosului sau legile termodinamicii. :) La un moment dat ne spune ca unul dintre argumentele creationistilor este faptul ca ochiul nu ar fi putut aparea ca un accident sau un exepriment al naturii data fiind complexitatea sa. Shermer ne spune ca se poate si ne trimite la cartea lui Richard Dawkins Ceasornicarul orb (aparuta la Humanitas). Ca o paranteza, cartea acestuia din urma, Himera credintei in Dumnezeu se afla in biblioteca mea de ceva vreme asteptand sa fie citita.

Ce mi-a placut in schimb in aceasta carte sunt capitolele despre Ayn Rand si despre negarea Holocaustului. Sunt capitolele pe care probabil le-am simtit cel mai aproape dat fiind faptul ca se inscriu in zona mea de interes.

In concluzie, mi s-a confirmat inca o data ca o doza de scepticism este buna intotdeauna, chiar si atunci cand este vorba despre cartea unui sceptic.

duminică, 9 august 2009

Stephen King - Pistolarul

Stiam de seria lui King (Dark Tower) de pe vremea cand lucram inca la Humanitas. Acolo am avut ocazia sa vad Wolves of the Calla. M-am bucurat cand am vazut ca Nemira s-a hotarat sa-l traduca. Zilele aceastea l-am imprumutat/citit si sincer, nu se va afla printre cartile pe care am de gand sa mi le cumpar. Mi-a placut campania Nemira de promovare a cartii si implicit a seriei, dar asteptarile mele au fost altele. Mi se pare prea scumpa, prea putin consistenta pentru volumul pe care il are fizic vorbind si oarecum dezlinata. Stiu, stiu...postmodernism si toate alea. Numai ca nu am fost niciodata o adepta a acestuia asadar nu am gustat cartea oricat de profunda ar putea sa-mi spuna unii ca este. Voi citi si urmatoarele volume pentru a-mi face o imagine de ansamblu.

sâmbătă, 8 august 2009

luni, 3 august 2009

Locura