sâmbătă, 26 iunie 2010

Si acum concluziile

Urmeaza sa ma intorc maine in Romania... adica mi s-a terminat vacanta. Ce concluzii am tras, dincolo de bucuria de a fi schimbat atmosfera pentru cateva zile?
In primul rand, vazand atatea locuri minunate le-am comparat involuntar cu Iasiul.
Mi-am dat seama ca suntem nu pe zero ci pe minus in ceea ce priveste modul in care stim sa ne valorizam trecutul. In Iasi toate cladirile care merita vizitate sunt in renovare (Palatul Culturii, Mitropolia, Trei Ierarhi-ul, Teatrul National). Practic, nu ai nimic de vizitat. Totusi, daca ai face-o nu ai beneficia de un ghid care sa te captiveze, nu ai putea pleca cu o amintire (macar o amarata de moneda data de un aparat asa cum am gasit la Notre Damme), nu ai putea sa te misti dintr-un capat al orasului intr-altul cu usurinta cu care am facut-o in Paris pentru ca nu ai indicatoare si nici harti care sa te ajute. In aeroport nu gasesti harti turistice nici macar in româneşte. Nu ai mijloc de transport in comun care sa te ajute sa ajungi in oras. Daca te-ai urca intr-un tramvai te-ar lovi mirosul (apropo e vara si in Germania si in Franta, dar olfactiv nu am simtit-o in mijloacele de transport, desi diversitatea umana e mult mai mare ca la noi), apoi ar trebui sa ghicesti unde merge tramvaiul ala sau unde este statia la care trebuie sa cobori pentru ca nu se oboseste sa te anunte nimeni.
Sambata sau duminica nu se organizeaza aproape nici un eveniment stradal; comunitatile mici, straine nu se simt; daca iti doresti sa calci pe iarba sau sa te odihnesti pe ea ia-ti gandul ca apare imediat gardianul allmighty care are grija sa te puna el la punct pentru ca incalci propietatea statului (pentru intretinerea caruia tot tu platesti); daca totusi o faci s-ar putea sa dai peste un rahat de caine ca de, doamnele noastre cu catei nu se injosesc sa culeaga ceea ce lasa in urma animalele de companie. Te vor zapaci de cap claxoanele si vei invata repede ca tu, ca pieton nu ai prea multe drepturi... si ar fi bine sa inveti asta repede ca daca nu e vai de tine.
Mancarea ar fi mai buna decat in Germania, dar mult mai proasta decat in Franta. Nu prea vei avea de unde sa-ti iei un mic dejun la pachet in cazul in care te bate gandul sa o stergi din Iasi. O calatorie inspre alte eventuale obiective turistice moldave ar fi o adevarata aventura dat fiind faptul ca nu o poti face decat cu trenul asta daca nu ai masina.
Iasi-ul, si ma doare sa o spun nu face nici cat o ceapa degerata din punct de vedere turistic. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat, era unul dintre putinele sectoare (ce urat suna cuvantul asta!) care ar fi putut ajuta orasul. Dezvoltarea turismului ar fi reprezentat o sansa. Orasul ar avea potential, se situeaza la o distanta rezonabila de manastirile celebre din nordul Moldovei, are o Universitate cu vechime, Cucuteniul este aproape. Degeaba. Cu o administratie locala incapabila sa vada dincolo de varful propriului nas (interes) orasul va disparea de pe harta turistica a oricarui posibil vizitator.