luni, 15 decembrie 2008
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Leave Out All The Rest - Linkin Park
You were so scared
But no one would listen
Cause no one else cared
After my dreaming
I woke with this fear
What am I leaving
When I'm done here
So if you're asking me
I want you to know
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
And don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory
Leave out all the rest
Leave out all the rest
Don't be afraid
I've taken my beating
I've shared what I made
I'm strong on the surface
Not all the way through
I've never been perfect
But neither have you
So if you're asking me
I want you to know
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
Don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory
Leave out all the rest
Leave out all the rest
duminică, 7 decembrie 2008
cate ceva despre vampiri

sâmbătă, 29 noiembrie 2008
ce carti mi-am mai cumparat
Robin Hobb - Assasin's Apprentice si celelalte doua volume din The Farseer Trilogy
Chimamanda Ngozi Adichie -Half of a yellow sun care am vazut ca urmeaza sa fie tradusa la Rao.
Ce mai citesc acum
Little Texas
miercuri, 12 noiembrie 2008
vineri, 31 octombrie 2008
Amos Oz - Poveste despre dragoste si intuneric

O carte pe care o asez undeva sus in randul preferintelor mele. Nu m-am omorat dupa Amos Oz pana la cartea aceasta, desi am citit Cutia neagra, Sa cunosti o femeie si Fima. Dupa ce am citit aceasta autobiografie am inceput sa ma intreb de ce nu a castigat premiul Nobel.
" Ceea ce aveam din belsug erau cartile. (...) Mii de carti, in toate ungherele apartamentului. Mi se parea ca oamenii pot sa vina si sa plece, sa se nasca si sa moara, dar cartile erau vesnice. Cand eram mic, dorinta mea era sa ma fac o carte. Nu un scriitor. Oamenii pot fi omorati ca furnicile. Nici scriitorii nu sunt greu de omorat.Dar cartile nu: oricat te-ai trudi sa le distrugi, intotdeauna e o sansa sa supravietuiasca..."
" ...rafturi peste rafturi se inaltau din podea pana la tavanul inalt, pline cu carti in limbi carora nu le puteam identifica nici macar alfabetul, carti in picioare si alte carti culcate peste ele, carti straine dolofane, stralucitoare, care se lafaiau, si alte carti sarmane, care se chiorau la tine dintr-o mare stramtoare, zacand ca imigrantii ilegali inghesuiti in cusetele vaporului. Carti grele, respectabile, in legaturi de piele aurite, si cartulii legate in hartie subtire, superbi domni corpolenti si cersetori ponositi, in zdrente, si peste tot in jurul lor si printre ele si in spatele lor si pe o masa si mai ticsita de brosuri, prospecte, pamflete, articole tiparite separat, periodice - ziare si reviste, acea multime zgomotoasa care se aduna intotdeauna in orice piata publica sau in piata de alimente"
O istorie a primilor ani ai Israelului, impletita cu istoria familiei micului Amos scrisa cu mult umor, cu dragoste pentru cei ce nu mai sunt si cu multa sensibilitate si intelegere. O bucurie. In plus, am aflat si ca smantana mea preferata - Tnuva - este fabricata (la origine) de o cooperativa evreiasca:)
Christopher Paolini - Brisingr

vineri, 24 octombrie 2008
In memoriam - Eugene Ionesco sau ce inseamna a fi librar
"Ce credeti ca face un librar?" era una dintre intrebarile standard de la interviul de angajare. Am sa va spun din perspectiva mea ce face un librar. In esenta iubeste cartile. Iubeste sa le miroasa si sa le pipaie asa cum facea colegul meu C, iubeste ziua de joi cand vine transportul de marfa asa cum facea colega mea O, iubeste sa le aseze cuminti si logic in raft asa cum facea colega mea A, si mai presus de toate iubeste sa vorbeasca despre ele cu Ceilalti, cei din lumea exterioara. Sa le impartaseasca si lor din bucuria descoperirii unei carti bune, sa faca un copil sa revina dupa o alta carte care nu face parte din lista de lecturi obligatorii asa cum facea colega mea I.
Un librar este atent la muzica din ambientul sau, stie intotdeauna sa seduca si sa faca oamenii sa se intoarca. Un librar poate vorbi despre carti cu un om in varsta si cu experienta de viata, cu un pusti care nu viseaza decat la ultimul volum din Eragon sau cu tanara care intra cu o lista de recomandari in mana. Un librar stie sa absoarba si din cunostintele despre carti ale Celorlalti, este dipsus sa-i asculte si sa citeasca pana data viitoare o recomandare care i s-a facut.
Un librar organizeaza lansari cu buget aproape zero, pentru ca de, asa e cu cultura nu prea are cautare. Stie sa se joace si sa faca lansari pentru copii, dar stie sa ia si o mina serioasa cand lanseaza un Laurent Graff sau un Patapievici. Stie ca gusturile oamenilor in ceea ce priveste cartile sunt diferiet si nu isi judeca clientii...decat atunci cand derapeaza foarte tare:)Un librar este omul care ajunge sa recunoasca o carte doar dupa coperta. Un om care stie sa identifice o carte doar din cateva detalii.
Un librar este un om care isi sacrifica orele lui libere pentru a termina de pus la raft noutatile pentru a se bucura si altii de ele. Un librar este un om cu vocatie, un om in care ai incredere cand vine vorba de lectura, un om caruia ii duci lipsa.
Cuvintele acestea sunt pentru fostii mei colegi, librari adevarati, oameni pentru care viata nu poate exista fara carti. Reverenta!
marți, 21 octombrie 2008
O mica mare bijuterie
joi, 9 octombrie 2008
Despre prieteni
Ca sa nu mai spun de cei care catarati pe scara sociala ajung sa se creada mai buni decat tine si incep sa se rusineze cu faptul ca te cunosc. :)
4X4
duminică, 5 octombrie 2008
PS - Periferic 8

sâmbătă, 4 octombrie 2008
Periferic 8 - Art as gift, Dora Garcia - Common Ideologies

Sentimentul de outsider a persistat si in timpul evenimentului, dat fiind faptul ca eu cred ca citesc inca cu inocenta (nu naivitate cum a preferat sa comenteze Antonio Patras) si cu bucurie o carte care ma prinde fara sa pornesc la vantoare de stiluri, metafore sau curente literare. Imi place sa ma bucur de o carte buna. Cred totodata ca o carte buna lasa loc de interpretare pentru fiecare. Daca, in plus, acea carte ma face sa constientizez anumite lucruri cu atat mai bine. Cineva spunea ca si-a pierdut placerea de a citi, citind cu greutate chiar si cartile despre care trebuie sa scrie. Nu as vrea sa ajung acolo pentru ca as pierde ceva cu adevarat esential, practic magia povestii. Sper ca si in continuare singurele carti pe care le voi citi cu creionul in mana si la care voi face notite vor fi cartile de istorie:)
In concluzie: cititi si va bucurati!
duminică, 28 septembrie 2008
Harlan Coben - The woods / Tell no one

C.S. Lewis - Surprins de bucurie. Povestea unei convertiri

Katie Hickman - Poarta coliviei

Nu m-a dezamagit, dar nici nu m-a impresionat in mod deosebit. Este scrisa dupa reteta deja clasica a imbinarii prezentului personajului principal, de regula cercetator intr-un domeniu sau altul cu viata obiectului de studiu al acestuia. In cazul nostru este vorba de povestea Celiei Lamprey, rapita de pirati si ajunsa in haremul sultanului si de a carei urma incearca sa dea Elizabeth Staveley cercetatoare la Oxford in zilele noastre. Cel mai interesant personaj din carte mi s-a parut Valide Sultan - denumire care o desemneaza pe mama sultanului, in cazul nostru Mehmed al III lea, Safiye Sultan (Cea Pura). Se pare ca a fost una dintre cele mai influente femei de la curtea sultanilor din toate timpurile, implicandu-se in politica, corespondand cu regina Elisabeta I a Marii Britanii si scandalizand orasul prin plimbarile cu trasura primita cadou de la regina.
O carte care merita citita in vacanta pentru incercarea de reconstructie a unei lumi despre care stim atat de putin.
marți, 16 septembrie 2008
Vacanta mea
Second hand
joi, 31 iulie 2008
Alegeri si candidati
Piotr Bednarski - Zapezile albastre

joi, 10 iulie 2008
Gregor von Rezzori - Memoriile unui antisemit

joi, 12 iunie 2008
Si caii se impusca, nu-i asa?
miercuri, 11 iunie 2008
luni, 26 mai 2008
Carti, carti si iar carti
Comunisti versus securisti
marți, 15 aprilie 2008
Edward S. Curtis - The North American Indian

Philip Roth - Operatiunea Shylock

George R.R. Martin - Inclestarea regilor

joi, 28 februarie 2008

M-am "lovit" de aceasta carte in circumstante diferite: ba auzisem ca dupa ea se facuse cel mai scump film al cinematografiei egiptene, ba intr-un interviu din Foreign Policy se spunea ca este una dintre cartile preferate de cititorii arabi. Asadar, era inadmisibil sa nu o citesc. Pe mine una m-a prins de la primele pagini. Autorul te introduce in viata de dincolo de pliantele publicitare a orasului Cairo. Faci cunostinta cu personaje fascinante, cu visele si dorintele de multe ori irealizabile ale acestora, cu viata din blocul Iakubian, cu coruptia si mizeria saraciei sau cu detaliile picante ale vietii de homosexual egiptean. Ce sa zic? Mi-a placut. Abia astept sa vad si filmul...
Boris Akunin - Leviatan

joi, 21 februarie 2008
James Rollins - Harta oaselor

luni, 11 februarie 2008
Jonathan Safran Foer - Totul este iluminat

marți, 29 ianuarie 2008
Romania - poveste de pe tren
Romania mea - mersul cu trenul
1. Exista pensionari care si-au facut o meserie din a "plimba" pe baza tichetelor lor de pensie cetatenii care doresc sa faca un chilipir - adica sa plateasca doar jumatate din pretul calatoriei la cl. I, evident nu CFR-ului ci batraneilor in cauza. Asa ai toate sansele sa te trezesti in compartiment cu niste mutre cu care nu ai fi avut ocazia sa interactionezi decat poate la sectia de politie.
2. In Romania si femeile isi bat barbatii cu placere...mai ales la batranete. Tot drumul l-am facut cu o doamna care lucreaza la Inspectoratul Scolar si care povestea plina de mandrie cum isi bate ea barbatul, cum i-a rupt doua coaste si cum l-a "croit" de cateva ori cu batatorul. Toata povestea era un fel de razbunare tardiva pentru bataile pe care le incasase in tinerete de la acelasi domn sot. Se pare ca venise ora scadentei...
joi, 10 ianuarie 2008
Salman Rushdie - Versetele satanice
