marți, 27 septembrie 2011
Matilde Asensi - Totul sub cer

Markus Zusak - Hotul de carti

miercuri, 21 septembrie 2011
Hello! I'm back...:)
marți, 20 septembrie 2011
Kate Morton - Casa de la Riverton si Gradina Uitata


duminică, 7 august 2011
ce-am mai citit...in vacanta
Rhodos
Vacanta in Rhodos...neplanificata. Se merita. Nu va asteptati la lux si cine stie ce alte chestii rafinate. Asteptati-va, in schimb, la peisaje minunate, la oameni frumosi si deschisi, la o mancare de exceptie. Punctele mai putin placute: hotelurile nu sunt extraordinare chiar daca sunt de la patru stele in sus, curate ce-i drept, dar modeste. Apa are un gust salciu, chiar si cea imbuteliata, dar tinand cont ca vorbim de o insula cu putine surse de apa e explicabil si scuzabil. Daca ar fi sa va dau un sfat v-as spune sa va luati all inclusive, dar sa renuntati la excursiile organizate...E mult mai bine sa inchiriati o masina (gasesti si cu 50E/zi daca iesi din hotel si nu esti comod...) pentru ca asa ai libertate de miscare si poti umbla dintr-un capat in altul al insulei nestingherit. Si poate ar fi bine sa nu mergeti in iulie daca nu suportati foarte bine caldura:))) Rhodos e un model despre cum se pot scoate bani din piatra seaca...
marți, 28 iunie 2011
joi, 2 iunie 2011
Euroart 2011
Octavian Soviany - Viata lui Kostas Venetis

Auzisem de aceasta carte de ceva vreme. Sincer, eram oarecum sceptica din mai multe motive: nu ma omor dupa literatura romana contemporana, nu am mari asteptari de la o carte care a placut atat de multor oameni si care a beneficiat de o promovare destul de agresiva din partea editurii. Ei bine, uneori e intelept sa-ti depasesti propriile prejudecati pentru ca s-ar putea sa ai parte de surprize placute. Asa mi s-a intamplat mie cu Viata lui Kostas Venetis. Cartea nu este pentru pudibonzi dat fiind faptul ca in viata lui Kostas instinctele joaca un rol important. Ca de obicei, nu vreau sa intru in poveste pentru ca daca eu prefer sa citesc cartea si nu recenziile banuiesc ca si altii gandesc la fel. Pot doar sa va spun ca merita citita, ca de-a lungul cartii m-am bucurat de savoarea limbii folosite de autor, ca m-am intrebat oare ce ar gandi adevaratul Kostas daca ar citi despre viata pe care i-a imaginat-o Soviany si ca mi-ar placea sa aiba o continuare. Dupa Cartea soaptelor, Viata lui Kostas este o alta bucurie pe care mi-o ofera literatura romana.
miercuri, 27 aprilie 2011
marți, 26 aprilie 2011
Semne bune

Neil Gaiman si Terry Pratchett sunt doi oameni pe care eu una ii iubesc. Ii iubesc pentru imaginatia, umorul si bunatatea lor. Cartile scrise de ei mi-au facut zilele mai frumoase si mai usoare. Atunci cand cei doi se apuca si scriu o carte impreuna te temi ca nu cumva sa te dezamageasca. Acesta este motivul pentru care, desi cumparasem Semne bune de ceva vreme (a aparut la Tritonic si costa doar 10 lei), nu o citisem. Nu voiam sa fiu dezamagita. Un prieten destul de carcotas a trecut intr-o zi pe la mine si mi-a spus ca s-a amuzat teribil. Asa ca m-am apucat si eu de ea. Primele impresii: daca cei doi ar fi trait intr-unul din secolele in care oamenii se mai ardeau inca pe rug sigur ajungeau acolo:); citind m-am intrebat tot timpul care a fost Aziraphale si care Crowley pentru ca citind dialogurile nu poti sa nu ti-i imaginezi distrandu-se copios scriind aceasta carte, ti-ai dori ca aceasta atitudine relaxata fata de religie sa fie comuna mai multor oameni.
Cateva mostre:
"MEALS era ultima inventie a lui Sable.
MEALS era CHOW la care se adaugase zahar si grasime. Teoria spunea ca, daca mananci suficient MEALS poti sa:a) ajungi foarte gras si b) sa mori de malnutritie".
sau
"Era un joc. Era ceva teribil de amuzant. Nigel Tompkins, Conducator Ajutor (Achizitii) se tara prin tufarisuri, avand in minte unele dintre cele mai memorabile scene din cele mai bune filme ale lui Clint Eastwood. Si cand te gandesti ca-si inchipuise ca instruirea manageriala avea sa fie plictisitoare..."
joi, 21 aprilie 2011
Noa - Now forget
give me your pain
give me your sorrow
give me your loneliness
and broken dreams
your bad times
and your worry
now forget
now forget
...
ill put it all
in a small wooden box
with the rusty old lock
and the sparrows in flight
ill guard it with my life
through the long long night
Mie mi se pare superb:)
sâmbătă, 9 aprilie 2011
Joe Abercrombie - Taisul sabiei

sâmbătă, 2 aprilie 2011
Despre pescuit
duminică, 27 martie 2011
Jasper Fforde - Cazul Jane Eyre

duminică, 13 martie 2011
Vasili Grossman - Viata si destin

Cred ca am spus ca aceasta este cartea mea preferata. Probabil si din cauza unor fragmente ca cel de mai jos:
" Din adancul intunecos s-a ivit tatal sau, cu chipul slabit si ochii lui minunati, care l-au uluit prin expresia lor cu neputinta de redat. Mainile batrane, slabe, batatorite au imbratisat grumazul fiului, iar in aceasta miscare spasmodica a bratelor vlaguite, de batran, care il cuprinsesera de dupa gat pe tanarul ofiter era exprimata o sfioasa jeluire si atata durere, atata implorare de ocrotire, incat Ersov a putut raspunde doar intr-un singur fel la toate acestea - izbucanind in lacrimi."
Despre aceasta carte poti scrie analize savante, dar din punctul meu de vedere esential este faptul ca Grossman ne cere ca atunci cand teoretizam despre comunism si nazism sa nu uitam de nenonorocirile oamenilor si de durerea pe care acestea le-au provocat. Cititi cartea aceasta fara graba, asezat pentru a-i surprinde profunzimea si frumusetea.
PS: Multumesc editurii Polirom ca s-a gandit sa o reediteze:)
luni, 28 februarie 2011
miercuri, 2 februarie 2011
marți, 11 ianuarie 2011
Umberto Eco - Cimitirul din Praga

marți, 4 ianuarie 2011
Cabalistul - Geert Kimpen

Cartea aceasta m-a cucerit de cum am deschis-o. De ce? Pentru acest citat din Nietzsche: " Rau rasplatit e un invatator, daca ramai mereu scolarul lui". Pentru o persoana ca mine, care a dus permanent lipsa unui magister acest citat este foarte important...
Dincolo de acest motiv personal, Cabalistul este o carte frumoasa, dar dificila. Este o carte care poate fi citita in mai multe chei, dintre care poti alege care sa iti ramana in minte si in suflet. O poti citi in cheie istorica si atunci poti gasi multe motive de carcoteala daca esti familiarizat cat de cat cu vietile celor din carte (Isaac Luria sau Hayim Vital); o poti citi ca pe o poveste de dragoste nefericita sau o poti citi ca pe o carte a initierii. Cartea are 72 de capitole, fiecare purtand unul dintre numele lui Dumnezeu. Din acestea se poate compune, daca sunt rostite intr-o anumita ordine, numele cu neputinta de rostit al lui Dumnezeu. Iubirea, milostenia, smerenia, credinta, prietenia sunt puse la indoiala, sunt discutate pentru a le surprinde esenta adevarata. Fiecare discutie din carte este o mica bijuterie, te face sa privesti lucrurile dintr-o noua perspectiva si in acelasi timp iti da sentimentul ca abia zgarii suprafata unui bloc de marmura care ascunde multa intelepciune.
O carte care iti da de gandit, care te uimeste prin bogatia culturii pe care o prezinta, care iti deschide o lume.